Länets pappor bäst på föräldraledighet. Foto SVT bild.

Länets pappor fortsatt bäst i landet

 Länets pappor är fortsatt bäst i landet när det gäller att ta ut pappaledighet, trots en liten minskning 2009 jämfört med året innan. Det visar en undersökning gjord av TCO som bygger på Försäkringskassans statistik över föräldralediga.

45,0 procent av alla som var inskrivna som föräldralediga i Västerbotten 2009 var pappor. Det kan jämföras med 45,4 procent året innan. Papporna i Västerbottens län tar ut 25,8 procent av föräldradagarna, en ökning med 0,3 procentenheter från år 2008. 

TCO:s pappaindexär en sammanvägning av pappors andel av samtliga uttagna föräldradagar och andelen män av de föräldralediga.

 Om pappa och mamma delar lika på föräldraledigheten blir indexvärdet 100.  Årets topplän är, liksom förra året, Västerbotten med ett indexvärde på 46,4. Bottenplatsen i år intas, liksom förra året, av Skåne län med 34,4 i index.

– Jämställdhetspolitiken har kommit till ett vägskäl, säger Sture Nordh. Pappaindex ökar betydligt långsammare än i början av 2000-talet. Det kommer att ta lång tid innan vi har uppnått målet om ett jämställt uttag, i Västerbotten över 100 år.

– Målet att fler pappor tar ut föräldraledighet måste ändå vara starkt prioriterat, fortsätter Sture Nordh. Det är viktigt för barn att få stark anknytning till sina fäder och det är viktigt att arbetslivet anpassas efter att småbarnsföräldrar - pappor och mammor - har ett gemensamt ansvar för barnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".