Magnus Aspegren och hans advokat Petter Hetta på väg in till hovrättsförhandlingarna den 16 februari. Foto: Peter Öberg/SR.

Operachef frias för golvraset

Hovrätten ogillar åtalet mot Norrlandsoperans dåvarande vd Magnus Aspegren för golvraset 2007.

Tingsrätten fällde Aspegren för vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan. Påföljden blev dagsböter. Aspegren överklagade domen. Han tyckte att det var konstigt att inte lokalens ägare Umeå kommun också ställts som ansvarig.

Åklagare Kjell Janneson har lutat sig mot hyreskontraktet som han tycker visar att ägaren har ansvar för investeringarna i golvet, och att hyresgästen Norrlandsoperan ansvarar för underhållet. Men Hovrätten konstaterar i sin dom att ansvaret för golvet ligger på fastighetsägaren kommunen, och det finns enligt Hovrätten inget som visar att ansvaret övertagits av hyresgästen.

Hovrätten konstaterar också att det inte är styrkt att Aspegren skulle ha misstänkt att golvet inte skulle hålla. Han har därför inte haft anledning att göra någon vidare utredning om golvets hållfasthet. Även om han skulle ha gjort en sådan utredning så är det inte säkert att det skulle ha påverkat händelseförloppet.

Magnus Aspegren befrias också från skyldigheten att betala advokatkostnader om cirka 285 000 kr.

Peter Öberg
peter.oberg@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista