Telestolpe, snart ett minne blott. Foto Robert Lundgren/SR.

Avveckling av det fasta telenätet hot mot trygghetslarm

Det kan bli problem för människor med så kallade trygghetslarm installerade i sina hem när nu Telia förbereder avvecklingen av det fasta telenätet i framförallt inlandet. På många ställen kommer det att bli lösningar som använder det mobilanätet. Men det kan vara dålig till ingen täckning på vissa ställen i länet.

Längs med vägen står dom på rad, en efter en på ett förutbestämt avstånd. Fem-sex meter höga telestolpar som i flera decennier gjort det möjligt att prata med släkt och vänner i andra delar av landet.

Men allting har ett slut, det gamla fasta telefonnätet på landsbygden faller för ålderstrecket och måste bytas ut.

Istället för nya stolpar så kommer Telia att på många mindre stationer byta till en mobil lösning som kallas Fast Mobil.

Men för många med trygghetslarm i sitt hem blir det en större förändring än så. Systemet för att kalla på hjälp till sitt hem måste bytas ut till ett som fungerar mot det mobila nätet, så kallat Fast Mobil. Något om oroar Jan Lundberg som sköter upphandlingen av trygghetslarm för  Umeå, Vindeln, Bjurholm och Nordmalings kommun.

Personal i kranskommunerna har varit oroade för hur trygghetslarmen kommer att fungera när det larmen ska gå på det mobila nätet istället för det fasta. Och enligt Jan Lundberg är det Telias ansvar att det finns täckning.

Så här säger Björn Berg som är ansvarig för Fast Mobil på Telia, till P4 Jönköping.

– Trygghetslarm är ett kommunalt ansvar, vi kan inte garantera att alla larm av alla typer fungerar med Telia fast mobil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista