Busschauffören Torbjörn Vendestad protesterar. Foto: SR.
Umeå

Förhandlingar om utdelade varningar

Facket Kommunal kommer nu att begära överläggningar med bussföretaget Nobina för att komma tillrätta med bussförarnas oro i Umeå. Under det senaste året har anställda inom lokaltrafiken fått 7 varningar.

I tisdags kväll hölls ett extra medlemsmöte för Kommunals medlemmar i sektion 7 där Kommunals Västerbottens ombudsman Lars-Eric Lidman fanns med:

– Just nu känner man en oro. Det är ju det vi måste ta med företaget. Våra medlemmar mår inte bra och företaget mår inte heller bra av det här. På något sätt måste vi komma till någon slutsats vad man ska göra, säger Lars-Eric Lidman.

Det möte som hölls var på begäran från medlemmarna och det med anledning av det som hänt under den senaste tiden. Det har sedan en tid tillbaka varit en hel del problem med lokaltrafiken i Umeå.

Hösten 2008 och under början av 2009 var kritiken från förarhåll och huvudskyddsombudet hård mot gamla och slitna bussar. Swebus som Nobina hetta då bytte senare ut de inlånade och slitna bussarna. Men problemen har fortsatt och då bland annat krångel med biljettsystem och med bussar som inte håller värmen.

Anmälan till datainspektionen

Nobina har även anmälts till Datainspektionen för att alkoskåp som ska kontrollera förarnas nykterhet används som stämpelklocka.

Efter att en av förararna varslats om uppsägning och minst sju varningar inom lokaltrafiken delats ut så har oron bland de anställda ökat. Men att företag inom bussbranchen i länet delar ut varningar är ovanligt enligt Lars-Eric Lidman som har koll på bussföretagen i Västerbottens län:

 – Jag har inte varit och förhandlat om några varningar med något annat bussbolag.

 Hur många företag handlar det om här i länet?

– Vi har kollektivavtal med runt tjugo bolag, säger Lars-Eric Lidman.

Nobina har enligt Lars-Eric Lidman delat ut ytterligare en varning till en som inte jobbar inom lokaltrafiken i Umeå. Ansvaret för att biljettsystemet ska fungera är inte enbart Nobinas ansvar här har Umeå kommunföretag och Länstrafiken också ett ansvar.

Reporter Inga Korsbäck SR Västerbotten.

inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista