Thailändska bärplockare i Stadsparken i Luleå i somras. Foto: Eleonor Norgren, SR Norrbotten.

Månadslön för utländska bärplockare

Nu ska även utländska bärplockare få avtalsmässiga löner för sitt slit i skogen. Efter förra årets usla bärsäsong tvingades många thailändare återvända hem med stora skulder. Migrationsverket kräver en minimilön på 16 372 kronor i månaden.

 Migrationsverket har beslutat om nya riktlinjer för både bärbranschen och bärplockarna. "Villkoren för att få ett arbetstillstånd i Sverige för att plocka vilda bär är i fortsättningen desamma som för övriga arbetstagare som är medborgare i ett land utanför EU", skriver verket i ett pressmeddelande.

Minimilönen är 16 372 kronor per månad, enligt nu gällande kollektivavtal för bärplockare som anställs av företag som har verksamhet i Sverige.

Om plockarna anställs av ett företag som inte har verksamhet i Sverige ska bemanningsavtalet gälla. Här är minimilönenivån 17 730 kronor, oavsett om bemanningsföretaget tecknat kollektivavtal eller inte.

Rätt till OB och övertid

Bärplockarna har rätt till extra lön för jobb på obekväm arbetstid och övertid, enligt båda avtalen. Flera av de 6 000 thailändska bärplockare som kom till Sverige förra sommaren tvingades återvända hem med stora skuldbördor. Usla löner och dåligt bärår drabbade plockarna. De som åker till Norden är ofta risbönder som hoppas på en extra förtjänst mellan risskördarna. Inte sällan lånar de pengar till resan.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista