Skellefteå

Psykologförbundet anmäler Skellefteå kommun

 Sveriges Psykologförbund har anmält Skellefteå kommun till Socialstyrelsen då kommunen har en person, som saknar legitimation, anställd som skolpsykolog. Den som obehörigen använder sig av titeln psykolog kan enligt lagen dömas till böter.

Psykologförbundet vill att Socialstyrelsen granskar huruvida Skellefteå kommunen bedrivit sin psykologverksamhet i enlighet med gällande lagstiftning på hälso- och sjukvårdens område.

Den som obehörigen använder sig av titeln psykolog kan enligt lagen dömas till böter.

- Tyvärr är det inte en enstaka händelse att en person utger sig för att vara psykolog utan att ha legitimation, säger Camilla Damell, förbundsjurist vid Sveriges Psykologförbund.

Legitimationen är en garanti för att yrkesutövaren har en viss kunskapsnivå och vissa personliga egenskaper.

Psykologförbundet ser allvarligt på att Skellefteå kommun anställt en person som psykolog utan att denne haft legitimation. Genom att dessutom tillåta att personen i sin yrkesutövning kallar sig psykolog har kommunen bidragit till att föräldrar och elever på ett vilseledande sätt kan ha fått intryck av att personen har haft den legitimerade psykologens kompetens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".