Sexåring i kramper efter operation

Vården av en sexårig flicka som hade opererats för en körtel bakom näsan på ett sjukhus i länet har anmälts till Socialstyrelsen för granskning enligt lex Maria. Efter operationen drabbades flickan av kramper.

Behandling sattes in, men öronläkare och narkosläkare nåddes inte av larmet, men efter en timme drabbades flickan av kramper igen.
Hon fördes till intensiven och prover visade på en allvarlig rubbning av salterna i blodet. Flickan fick inga bestående skador av det inträffade.

Klinikerna har analyserat händelsen och tagit fram åtgärder mot bristerna i kommunikation och rutiner. Chefläkaren har anmält ärendet till Socialstyrelsen för granskning enligt lex Maria. Lex Maria är en lag som innebär vissa skyldigheter för landstinget som vårdgivare. Om en patient i hälso- och sjukvården drabbas av eller riskerar allvarlig skada eller sjukdom ska detta anmälas till Socialstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".