1 av 2
Bärplockare i Överkalix, Foto: Jurek Holzer/Scanpix.
2 av 2
Bärplockare i Överkalix, Foto: Jurek Holzer/Scanpix.

Minimilön för bärplockare

Det blir stor skillnad för bärplockarna, trots protester från bärbranschen - det anser Migrationsverket som ju beslutat att bärplockare ska ha rätt till minimlöner på runt 16 000 kronor och andra rättigheter.

Beslutet har kommit efter uppmärksamheten om dom dåliga arbetsvillkoren för utländska bärplockare. Migrationsverkets Christina Werner:

Reaktionerna från bärbranschen låter inte vänta på sig men på Migrationsverket tror Christina Werner att det här kommer att göra stor skillnad för bärplockarna.

– Jag tror, hoppas och önskar verkligen att det här kommer att betyda att människor som kommer hit för att plocka bär och arbeta under en period att man kommer i ordnade former, man får den lön man blivit utlovad och att man lever under drägliga villkor när man är i Sverige, säger Christina Werner.

Det Migrationsverket har bestämt att samma regler ska gälla för bärplockare som för alla andra arbetskraftsinvandrare. Det innebär att bärplockarna har rätt till kollektivavtal, övertidsersättning, OB-tillägg och en garanterad minimilön på drygt 16 000 kronor. Ansvaret för det här ligger på arbetsgivarna – de svenska bärföretagen.

Svenskt näringsliv har tidigare sagt nej till minimilöner för bärplockarna. Och från bärföretagen finns en oro att de nya reglerna kan leda till att det kommer färre bärplockare på organiserad väg med arbetstillstånd och fler på turistvisum eller utan visum alls.

– Nu har man gjort det här till en arbetsmarknad och det är bra att det är regler och villkor men då måste man i så fall göra så för alla bärplockare, säger Catarina Lundberg, företagsledare på Norrskensbär i Jörn.

– Jag ser framför mig nu ett scenario där de företag som sysslar med bärplockare i organiserad form, vi kommer att betala minimilöner, medan andra bärplockare som är säkert lika många, kommer att ha helt andra villkor, säger Catarina Lundberg.

Men från Migrationsverket säger Christina Werner att hon tror att bärplockarna föredrar att söka arbetstillstånd och komma till Sverige på trygga villkor.

– Jag tror att om bär branschen erbjuder seriösa villkor och uppfyller det man lovar så tror jag det är en mindre risk att man väljer en osäker tillvaro, säger Christina Werner.


Anna Burén
anna.m.buren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".