Idrottsrörelsens ekonomi god

Bilden av ekonomisk ruin inom idrotten är överdriven om man ser till idrotten i stort. P4 Västerbotten har varit i kontakt med ett stort antal föreningar i länet och det visar sig att de allra flesta har en stabil ekonomi med god likviditet - alltså kontanta medel i kassan - och att man i stort håller sig till de budgetar man gjort upp i föreningarna.
- Det viktigaste är att man gör upp och håller budgetar som är i balans, säger Knut Engman, ordförande i IFK Umeå, en stor förening med stabil ekonomi. Vid en kontroll av 60 slumpvis utvalda västerbottenföreningars skattekonton visar det sig också att föreningarna sköter sina åtaganden. De skulder som finns bokförda är på småbelopp i huvudsak och har inte föranlett några speciella åtgärder från skattemyndighetens sida. Vid P4 Västerbottens granskning fanns större skulder - på över 10 000 kronor - bara på två klubbar : Umeå FC och Skellefteå AIK hockey.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista