- Försöket har varit lyckat, säger Sorseles kommunalråd Roland Wermelin (C). Foto Peter Öberg/SR.
Sorsele

Ripjakt enligt Ammarnäsmodellen framgångsrik

Ammarnäsmodellen, alltså den lokala förvaltningen av ripjakten i Ammarnäs, ska permanentas. Man har provat lokal förvaltning i tre år. Syftet har varit att inte jägarna ska behöva trängas med varandra, och att jakten inte ska störa rennäringen.

– Vi har gjort en enkätundersökning bland jägare och berörda och den visar att det här är ett bra system, och nu ska det permanentas.

Jaktmarkerna som ligger på Ran och Grans samebyars mark har indelats i områden. Genom den här Ammarnäsmodellen kan man se till att det inte finns för många jägare i ett och samma område. Man kan också skydda renarna som är känsliga för störningar.
Om det finns mycket renar i ett visst område så säljer man inga jaktkort till det. Samma sak om det är särskilt bra bete i ett visst område. Administrationen av jaktområdena är självfinansierad och skapar också lite jobb.

Modellen innebär att det kostar lite mer att jaga, men Roland Wermelin tror inte att det finns några invändningar mot det:
– Det är väldigt små summor det rör sig om men däremot får man en bättre kvalitet på jakten och det är det som de flesta jägare vill ha.

Peter Öberg
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista