1 av 3
Pressklipp med kvinnoaktivister från tidigt 1980-tal. Foto: Anna Burén, SR.
2 av 3
Linda Dahlberg, Gunilla Nordenfors och Emma Norman, tre av jourkvinnorna i Umeå Foto: Anna Burén, SR.
3 av 3
Pressklipp från VK i februari 1980. Foto: Anna Burén, SR.

Umeå kvinnojour firar 30 år

Kvinnojouren i Umeå firar i dagarna att de fyller 30 år. Gunilla Nordenfors har arbetat på Kvinnojouren i många år, men hon har dubbla känslor inför jubiléet. När de startade trodde inte kvinnorna att jouren skulle behövas så länge.

– Det är liksom både och. När vi startade kvinnojouren så trodde vi att vi kanske bara skulle behövas i fem-tio år, så skulle det vara fixat och klart, det skulle finnas stöd för kvinnor ifrån hela samhället. Men det har visat sig att vi har behövts i 30 år och vi behövs fortfarande, säger Gunilla Nordenfors.

Umeå var en av de allra första kvinnojourerna i landet. Det var 1980 och åren innan hade problemet med mäns våld mot kvinnor för första gången debatterats offentligt i Sverige. Och det var i organisationen Kvinnor och Arbete i Västerbotten som det hela började, berättar Gunilla Nordenfors.

– Vi fick veta att det fanns kvinnojourer i England och Tyskland och så. Så tyckte vi att vi måste starta någonting här och det var kvinnor i organisationen som ställde sig upp och berättade att de själva hade blivit utsatta för våld, säger Gunilla Nordenfors.

Då var de ett trettiotal ideellt arbetande som till en början erbjöd våldsutsatta kvinnor skydd i sina egna hem. Nu trettio år senare har man flera heltidsanställda och ett eget hus i centrala Umeå.

Och på översta våningen i Folkets Hus där man firar idag finns tidningsklipp och bilder från när jouren startade och från kvinnohusockupationen några år senare. Emma Norman är en av dem som arbetar på jouren idag och hon kollar in ett av de tidigaste pressklippen:

– Det var ju fantastiskt att det blev en jour tillslut. Det var ju som jag förstår en hel del turer kring det på den tiden och jag tycker det är fantastiskt att vi har den kvar, säger Emma Norman.

Anna Burén
anna.m.buren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista