Svåra biverkningar efter strålbehandling

Efter att en cancersjuk man drabbades av svåra biverkningar efter behandling vill nu Socialstyrelsen att vårdgivaren ska redovisa sina åtgärder. Sjukhuset måste förbättra sina rutiner på att ta hand om, utreda och rapportera fel och risker i vården enligt Lex Maria.

Mannen fick strålbehandling mot sin prostatacancer vid onkologkliniken vid Universitetssjukhuset i Umeå. Efteråt drabbades han av urinretention, svårigheter eller oförmåga att tömma blåsan. Urin dämdes upp i kroppen så mannen fick urinträngningar och värk, svullnade, gick upp i vikt, fick utslag och det hela utvecklades till hjärt- och njursvikt, vilket är ett allvarligt tillstånd. Mannen blev succesivt bättre, men fortfarande flera månader efter strålbehandlingen kunde han inte kissa utan hjälpmedel.

Socialstyrelsen tycker att det gick för lång tid mellan patientens första biverkningssymtom och att man ställde diagnos. Det är en ovanlig biverkning efter strålbehandling, och Socialstyrelsen tror att med de föreslagna åtgärderna ska man förhindra att andra fall blir oupptäckta. Kliniken har bland annat påtalat vikten att undersöka tidigare tecken på urinretention, man ska också säkerställa dokumentation och överlämning mellan personal, och ska ordna så det finns möjlighet att scanna urinblåsan vid behov.

Anmälan tog för lång tid - igen
Socialstyrelsen kritisk till att det dröjde så lång tid innan sjukhuset gjorde en -anmälan. Enligt lag ska vårdgivaren anmäla till Socialstyrelsen om en patient drabbats, eller riskerat att drabbas, av en allvarlig skada i vården. Den anmälan ska göras inom två månader, vårdgivaren ska dessutom utreda vad som gått fel och vad man behöver göra för att förhindra att andra skadas eller utsätts för risker. I det här fallet gjordes Lex Maria-anmälan ett år efter att skadan uppkom, och det är inte första gången anmälan och utredning görs för sent.

Socialstyrelsen påminner om att Lex Maria-systemet och avvikelsehanteringen är viktiga för att öka patientsäkerheten och minska vårdskadorna. Senast den 21 maj 2010 ska därför den ansvarige på Norrlands universitetssjukhus redovisa vad man gjort för att säkerställa att hanteringen av fel och risker i vården följer föreskrifterna.

Sveriges radio Västerbotten
news.vbtn@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista