Förlossningsdepression kan drabba 15 procent av mammorna. Foto Lars Pehrsson/SVD/SCANPIX

Förlossningsdeprimerade ska upptäckas

Västerbotten är bra på att fånga upp kvinnor med förlossningsdepression. Det menar psykologer vid Barnhälsovården som sedan 2002 utvecklat en metod som gör att de allra flesta drabbade kan få rätt stöd i ett tidigt skede. Irina Enbuska som drabbades av sjukdomen för några år sedan tycker dock inte att metoden fungerar så bra. Nu vill hon hjälpa andra genom att öka kunskapen kring sjukdomen.

–- Det är inte rätt att vi ska ha mammor, och pappor kanske, som ska gå runt och vara rädda för att leva och för att barnen kanske ska utsättas för någonting, säger Irina Enbuska.
Hon drabbades av förlossningsdepression efter en traumatisk första tid med nyfödda sonen. Han hade så lågt blodsockervärde att familjen fick tillbringa den första månaden på sjukhus med ständiga kontroller. Detta skapade en oro och ängslan som gick över i panikångest och självmordstankar hos Irina Enbuska som samtidigt kände sig som en dålig mamma när hon mådde dåligt och därför inte ville visa för någon hur hon mådde.
–- Det är skamligt att må psykiskt dåligt. Och just i en sådan tid när du ska vara som gladast i ditt liv!

Fångas upp tidigt
Upp till femton procent av alla nyblivna mammor drabbas av förlossningsdepression under de första månaderna efter förlossningen. Det har tidigare varit ett dolt problem men i dag finns en inarbetad metod inom barnhälsovården i Västerbotten läns landsting som gör att de allra flesta får rätt hjälp i ett tidigt skede, menar AnnaCarin Hällgren, psykolog vid barnhälsovården på landstinget.
–- Det är väldigt viktigt att de här depressionerna inte fördjupas om man tänker att det finns en uppenbar risk för att relationen till barnet påverkas då.

Två månader efter förlossningen ska alla nyblivna mammor få ett samtal med en sköterska på barnavårdscentralen och då fylla i hur de mår på en självskattningsskala med 10 frågor som fångar upp både det milda och det allvarliga i en nybliven mammas sinnesstämning. Om mamman visar lindriga tecken på depression erbjuds hon fler samtal hos sköterskan, i annat fall remitteras hon vidare till psykologer inom barnhälsovården. Irina Enbuska blev dock själv inte hjälpt av skalan eftersom hon helt enkelt inte förmådde svara ärligt på frågorna.

AnnaCarin Hällgren menar dock att metoden fungerar bra och gör att man i dag kan sätta in rätt stöd till drabbade kvinnor i tid.
–- Sen är det ju väldigt personligt hur många som faktiskt väljer att säga precis som det är, men min känsla är att de allra flesta tar den möjligheten.

Irina vill hjälpa andra
I dag mår Irina Enbuska bra, tack vare att hennes man till slut sökte psykologhjälp åt henne. Hon anser att det råder ett kunskapsglapp inom sjukvården och att förlossningsdepression fortfarande är en dold och ouppmärksammad sjukdom. Hon hoppas kunna hjälpa till genom att besöka barnavårdscentraler och mödravårdscentraler för att berätta om sina erfarenheter.

–- Sjukvården jobbar kliniskt och det är inte alltid de drabbade blir tillfrågade. Jag vill försöka bidra med det, säger Irina Enbuska som också startat stödgruppen Vintersolföräldrar där föräldrar som mått dåligt i samband med sitt barns födelse kan få prata av sig.
–- Det finns ett behov av ett forum där man kan bli bekräftad och höra att man inte är så konstig.

Reporter: Tünde Simó
tunde.simo@sr.se

Om du vill komma i kontakt med stödgruppen Vintersolföräldrar, e-posta: vintersolföräldrar@mail.com
Mer information finns också på stödbloggen:

Om du hamnat i kris, mår dåligt, har självmordstankar och behöver någon att prata med, kan du också vända dig till:

  • Nationella hjälplinjen tel 020-22 00 60 alla dagar kl 13-22
  • Jourhavande medmänniska tel 08-702 16 80 alla dagar kl 21-06
  • Jourhavande präst tel 112 alla dagar kl 21-06

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".