Ulrikas ost. Foto Norrmejerier.
Burträsk

Ulrika skapade Västerbottensosten

Efter 138 år är det dags att hylla svensk ostindustris stora geni, mejeristen Ulrika Eleonora Lindström i Burträsk som skapade Västerbottensosten.

Det skriver Edward Blom på Centrum för Näringslivshistoria på centrets hemsida.

Västerbottensosten skapades 1872 som en utveckling av Västgötaosten, skriver han, och var inget resultat av slump eller slarv som flera gamla historier gör gällande. Den skickliga mejeristen Ulrika Eleonora Lindström lyckades utveckla en ny metod, där ostmassan upphettades och omrördes fler gånger. Den gav betydligt längre hållbarhet än någon annan nordlig host hade, en ny karamelligt nötig smak och en krispig konsistens.

Hade det varit en manlig produktionschef på Burträsks mejeri som arbetat fram Västerbottensosten skulle det aldrig ha berättats historier om att det skedde av misstag eller slarv. Det är dags att rentvå mejeristen Ulrika Eleonora Lindström i Burträsk, manar Edward Blom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista