Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Gemensam folktandvård i norr

Nu finns det tankar om att slå ihop folktandvården i de tre nordligaste landstingen. Ett utredningsuppdrag är på gång.

Blir det verklighet av en gemensam folktandvård kommer man att kunna åka över länsgränserna för att till exempel nå den närmaste tandläkaren.

– Då kan man åka hur man vill, det spelar ingen roll. Då får man naturligtvis en helt likvärdig patientavgiftslista, det kostar lika mycket överallt. På det viset kan man förmodligen också hålla priserna lägre, säger Lars Bohlin, landstingsdirektör i Västernorrlands län.

Men den allra största vinsten för tandvården – och kunderna – är att det ska bli lättare att rekrytera och behålla personal, hoppas man. Det är inte helt lätt att fylla behovet av tandläkare och specialisttandläkare.

Utveckling och rationalisering

Med en större organisation hoppas landstingen också kunna skapa en utvecklingsavdelning, driva processer för nya mål och metoder, säger Lars Bohlin och jämför med de stora regionerna Stockholm, Göteborg och Skåne som nu är ledande på det.

– Vi ser med avund på de stora regionerna i söder, alltså Stockholm, Västra Götaland och Skåne, som ju är väldigt tongivande i det avseendet därför att de har muskler att skapa den typ av utveckling man behöver.

Självklart hoppas också landstingen på ekonomiska effekter, en gemensam folktandvård kan bli billigare om man effektiviserar på administration och stödfunktioner.

– I dag har varje folktandvårdsorganisation varsitt kansli med personal och ekonomi och vårdutvecklare och så vidare. Det blir naturligtvis en rationaliseringseffekt om man skulle lägga ihop de tre, säger Lars Bohlin.

Det skulle kunna drivas effektivare också med mindre personal?

– Billigare. Visst, helt klart, säger Lars Bohlin.

Ett test i regionfrågan

Förutsatt att alla tre landstingen ger klartecken blir det de tre landstingsdirektörerna som ska utreda frågan. I Västernorrland där Lars Bohlin är direktör har landstingsstyrelsens arbetsutskott sagt ja till en utredning om samgående.

Sen ska också landstingsstyrelsen säga ja - och landstingen i Västerbottens och Norrbottens län.

Då får de tre direktörerna sätta igång med utredningen. Och kanske är folktandvården bara början - för det här blir ett test på hur det fungerar att jobba gemensamt i en geografiskt stor region.

– Det blir ju en första test på den här regiontanken som har varit rådande nu under några år och som fick ett memento när regeringen sa nej. Om den här skulle hålla, då är folktandvården ett ganska bra prov. Man kan prova sig fram.

– Klarar man inte inom folktandvården då tror jag det blir svårt med det övriga också, men min tro det är att man klarar det, säger Lars Bohlin, landstingsdirektör i Västernorrlands län.

Lillemor Strömberg
lillemor.stromberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista