Läkemedel i original och i generisk kopia. Ingenstans finns uppgiften om hur de är försäkrade. Foto: Lillemor Strömberg/SR.

Läkemedel utanför svensk försäkring

Numera kan du få medicin som inte omfattas av den svenska läkemedelsförsäkringen. Försäkringen kan ge ersättning ifall du får en ovanlig, eller oväntat allvarlig, biverkning av ditt läkemedel. De allra flesta läkemedel på den svenska marknaden omfattas av försäkringen, men nu funderar flera företag på att gå ur.

Anslutningen till läkemedelsförsäkringen har hittills varit hög. De allra flesta läkemedel som säljs i Sverige ingår – men inte alla.
– Man kan hitta uppgiften om det i Fass, men det är ju inte så lätt om man står i apotekskön att kolla upp en sån här sak, säger Anders Öhlén, vd för Läkemedelsförsäkringen LFF service AB.

På apoteken är det här en ny och ovanlig fråga, och det är ingen information som apotekspersonalen automatiskt får fram när de lämnar ut läkemedlen.
– Nej det är ingenting som det gör, och då kan jag titta i Fass och upplysa kunden om det finns eller inte. Jag har aldrig fått den frågan tidigare, säger Karin Hjelte, receptarie på Apoteket AB, Teg, i Umeå:

Neurosedynskandalen blev starten
Den svenska läkemedelsförsäkringen är frivillig och har funnits i över trettio år, sedan Neurosedynskandalen, berättar Anders Öhlén, vd på Läkemedelsförsäkringen LFF service AB. Neurosedyn var ett lugnande medel som skrevs ut till gravida kvinnor och skadade deras barn och en del föddes med missbildade armar eller ben.
– Det var ju startpunkten för hela arbetet med läkemedelssäkerhet som satte igång och i sin tur lade grunden till läkemedelsförsäkringen.

Varje år är det mellan 600 och 700 personer som begär ersättning från försäkringen, och ungefär en tredjedel får sitt anspråk godkänt.

Produktansvar gäller alltid
Om man nu står i apotekskön och vill byta till ett läkemedel som har svensk försäkring får man betala mellanskillnaden själv, enligt Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

Eftersom 98 procent av läkemedlen på marknaden ingår i svensk försäkring har det hittills inte varit ett problem – men nu funderar flera företag på att lämna försäkringen.

Men de kan inte frånsäga sig ansvaret för eventuella skador av läkemedlen vare sig de har annan försäkring eller inte, säger Magnus Thyberg, TLV.
– Alla läkemedelsföretag har ju ett produktansvar för sina produkter, och det kan man aldrig skriva bort, sen hur man väljer att lösa det från företagens sida det kan variera lite.

Vill ha likvärdigt skydd för alla
TLV bestämmer vilka läkemedel som ingår i läkemedelsförmånen – som staten subventionerar – och vilka läkemedel som är utbytbara med varandra för att de innehåller samma verksamma substans. På receptet från läkaren kan det stå ett namn och en läkemedelsföretag men på apoteket får du det för tillfället billigaste.
– Det är viktigt att alla läkemedel som ingår i läkemedelsförmånerna har ett likvärdigt försäkringsskydd, säger Magnus Thyberg, projektchef på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.

Reporter Lillemor Strömberg
lillemor.stromberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista