Nu arbetar Socialdepartementet för att läkemedel ska få likvärdig försäkring. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Kräver likvärdig försäkring av läkemedel

Nu har regeringen uppmärksammats på att allt fler läkemedel står utanför den svenska läkemedelsförsäkringen.

Från den försäkringen kan man söka ersättning om man drabbats av ovanliga eller svåra biverkningar. Hur, eller om, läkemedlen vi använder är försäkrade, det tar staten inte hänsyn till när man kräver att apoteken byter till den billigaste likvärdiga medicinen.

– Om ett av de få företagen som står utanför får en sån här ensamrätt på att sälja något av de vanliga läkemedlen så kan det få en stor genomslagskraft och då kan ju många patienter, utan att veta om det också, få ett läkemedel som inte omfattas av försäkringen, säger Anders Öhlén, vd på läkemedelsförsäkringen LFF service AB.

Konkurrensen om de svenska läkemedelskunderna är hård. Det är tre typer av läkemedelsföretag som slåss på marknaden: de som forskar fram originalmediciner, tar patent och betalt för utvecklingskostnader så länge patentskyddet räcker. Samtidigt konkurrerar andra företag med att importera originalläkemedel från till exempel Grekland eller Tjeckien beroende på var valutakurser gör medicinen billig. När patentet gått ut kommer ytterligare konkurrenter, som kan göra kopior av läkemedlet billigare eftersom de inte behövde forska fram det.

Ett sånt företag är Krka. Sedan årsskiftet finns de inte med i den svenska försäkringen – bland annat för att de redan har en försäkring via moderbolaget i Slovenien, säger Viktor Kozjan, managing director på Krka Sverige.
– We already have global insurance that cover all of our daughter companies, säger Viktor Kozjan.

Ett annat företag som står utanför den svenska försäkringen är Ranbaxy, med huvudkontor i Indien. För Ranbaxy går det inte heller att hitta information om eventuell försäkring i den svenska läkemedelskatalogen Fass, eftersom Ranbaxy inte finns med där.

Ingen upplysning om ersättningsanspråk
Både Ranbaxy och Krka tillverkar vanliga läkemedel som blodtryckssänkande, kolesterolsänkande, antibiotika, antidepressiva och läkemedel mot halsbränna och sura uppstötningar. Prisskillnaden mellan ett originalläkemedel och en generisk kopia är ofta stor.

Nycomeds original Pantoloc 20 mg kostar 532 kronor för 100 tabletter. Krkas tablett med samma verksamma substans, Pantoprazol, kostar 77:50.

På bipacksedeln som finns i läkemedelsasken finns företagens kontaktuppgifter. Men ingenstans står var eller hur tabletterna är försäkrade. Det borde inte spela någon roll, anser Viktor Kozjan på Krka:
– I don't see why this is relevant for the patient.

Om eller när det kommer krav på ersättning från en kund skickas det för handläggning på huvudkontoret.
– They send us a letter, we send this to our headquarter, to our quality department and then talk to our insurance in the headquarter. So it's more or less the same procedure, säger Viktor Kozjan managing director på Krka Sverige.

Även om ett läkemedelsföretag inte skulle ha någon försäkring ordnad så gäller produktansvaret – men då kan det bli en annan bevisbörda för kunden.
– Då är det också andra beviskrav, man kanske måste dra företaget inför domstol med advokatkostnader och allt vad det drar med sig så patienten kommer i en mycket svårare situation, säger Anders Öhlén, vd på läkemedelsförsäkringen LFF service AB.

Det ska vara lätt att få ut ersättning
Både läkemedelsförsäkringen och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har framfört problemet till Socialdepartementet, där man nu förbereder ett förslag som ska se till att det fungerar ännu bättre i framtiden.

– Det är för tidigt att säga exakt hur det kommer att se ut men för mig är det framför allt viktigt att se till att patientsäkerheten inte försvagas, säger socialminister Göran Hägglund i en kommentar.

På TLV får man inte ta hänsyn till försäkringsfrågan när man pekar ut vilket av de billigaste läkemedlen som apoteken ska lämna ut till kunderna. Magnus Thyberg säger att man vill ha ett likvärdig försäkringsskydd för alla läkemedel.

– Det är viktigt att regeringen tydliggör vad en likvärdig försäkring är. Vi tycker att det ska vara viktigt att det är lätt att få ut ersättning om man löper skada och sedan exakt hur det regelverket ska utformas det måste man fundera på, säger Magnus Thyberg, projektchef på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

Lillemor Strömberg
lillemor.stromberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista