Åsele

Låga hyreshöjningar i Åsele

 De boende i stiftelsen Åselehus kan glädja sig åt att de har fått de näst lägsta hyreshöjningarna under det senaste decenniet. Sedan 2000 har deras hyror bara stigit med 4,5 procent, enligt en genomgång som tidningen Hem & Hyra har gjort. Lägst höjning i landet har hyresgästerna i kommunala Tidaholms Bostad AB med en ökning på 0,5 procent.

Totalt har hyrorna i Sverige har ökat med 20 procent sedan millennieskiftet. Den hyresgäst som 2000 betalade 5 000 kronor för sin lägenhet betalar nu tusenlapp mer i månaden.

Värmdö är den kommun där hyrorna har höjts mest sedan år 2000, visar granskningen. Ökningen ligger på 34,8 procent. Hack i häl kommer Tranemobostäder med 34,0 procent och därefter Kirunabostäder med 32,5 procent.

 Hyresgästföreningen har som mål att hyrorna ska öka mindre än konsumentprisindex (KPI). Det har föreningen misslyckats med. KPI har sedan 2000 ökat med 15 procent. Löneökningarna har under samma period varit drygt 30 procent, enligt Hem & Hyras genomgång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".