Foto: Peter Öberg/SR.

Dubbelt så dyrt att planka

Det har blivit mer än dubbelt så dyrt att ertappas med ogiltig biljett på länets bussar. Länstrafiken har nyligen höjt straffavgiften från 500 kronor till 1 200 kronor. Maria Höglander, VD, säger att de på det här sättet vill stävja fusket.

– För att stävja det här fusket, eller för att i alla fall få det att inte accelerera, så har vi begärt att få höja den här tilläggsavgiften till 1 200 kronor, säger Maria Höglander som är VD för Länstrafiken.

Det har pratats mycket om krånglande biljettautomater på senaste tiden, men nu handlar det om resenärer som inte har rätt biljett.

Under förra året gjorde länstrafiken fler biljettkontroller än vanligt, och upptäckte ett "visst mått" av ogiltiga färdhandlingar, säger Länstrafikens vd Maria Höglander.

Det saknades biljetter och resenärer hade felaktiga biljetter, till exempel fanns det vuxna som åkte på barnbiljett.

Nu vill Länstrafiken göra en markering att man ser allvarligt på det här, och den 15 februari höjde man straffavgiften från 500 till 1 200 kronor för den som ertappas med fel biljett.

– Det är en stor höjning men å andra sidan har den här avgiften inte rörts på över 20 år.

Vad gör ni då om inte biljettsystemet fungerar tillfredsställande? Hur ska ni kunna veta att man faktiskt försökt betala men inte kunde betala?

– Alla betalningsförelägganden föregås av en viss typ av utredning. Vi fäller inte per automatik. Det här är ju uppenbara fusk där man aktivt försökt att fuska, säger Maria Höglander, VD för Länstrafiken.

Inga Korsbäck
inga.korsback@sr.se

Peter Öberg
peter.oberg@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".