Sorsele kommun. Foto Tommy Karlsson-Ravström SR Västerbotten
Sorsele

Socialstyrelsen har granskat missbruksvården

Sorsele kommun är tidigt ute med att få missbruksvården granskad av en nationell myndighet och Socialstyrelsen ger kommunen både ris och ros. Granskningen flyttades vid årsskifftet från Länsstyrelsen till Socialstyrelsen.

Kommunen klarar mycket av det praktiska arbetet men hänger inte med i pappersarbetet och jobbar i gamla hjulspår, tycker Socialstyrelsen. Vi har väntat på det här säger omsorgschefen Sara Johansson som vill använda granskningen till att skriva nya riklinjer för missbruksvården.

-Det är intressant att se vad de tycker så att vi kan ha granskningen som underlag för nya riktlinjer, säger Sara Johansson. Det har gått lång tid mellan att granskningen genomfördes och Socialstyrelsens beslut men det är positivt att en nationell myndighet tar över, tycker omsorgschefen Sara Johansson.

Sorseles målsättning inaktuell

Det är en brist att det inte finns en nyare målsättning för missbruksvården i Sorsele än den som skrevs 2005. Och när granskningen genomfördes var de personer som intervjuades inte insatta i de nationella riktlinjerna för missbruksvård. Men den missen har man börjat rätta till nu, berättar Sara Johansson.

Socialstyrelsen har tittat på 10 fall där Polisen anmält omhändertagande av berusade personer, LOB, en lag som ger polisen rätt att omhänderta en berusad person som inte kan ta hand om sig själv. Inget fall ledde till utredning. Det finns en dokumenterad motivation till varför kommunen inte öppnade en utredning och alla fall ska inte heller leda till utredning. Däremot ska det göras en förhandsbedöming och det borde göras snabbare än man har gjort i Sorsele tycker Socialstyrelsen.

8 missbruksärenden har förekommit under två år 2008 - 2009 och utredningarna är både och, tycker Socialstyrelsen. Det finns både gedigna utredningar och utredningar som är allt för kortfattade för att de ska gå att fatta beslut om vilken vårdinsats som ska sättas in. Socialstyrelsen tycker sig se att Socialtjänsten i Sorsele jobbar mycket efter inarbetade kontakter och då missar man några personer som antagligen skulle behöva en mer kvalificerad vård för att komma ur sitt missbruk än vad de erbjuds idag.

När det gäller hur Sorsele kommun uppmärksammar barn och närstående till missbrukare anser att Socialstyrelsen att kommunen fångar upp övriga familjemedlemmar så att de får stöd men att de borde dokumentera det arbete som görs bättre.

Reporter Örjan Holmberg.

orjan.holmberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista