Forskare kräver skydd för gammelskog

Gammelskogarna ska räddas! Det kräver organisationen Skydda Skogen som bland annat vill få stopp på avverkningar av skogar med höga naturvärden. I dag överlämnar organisationen en namnlista och budskapet till politikerna, mer än 140 forskare ställer sig bakom kravet.

Om natur- och gammelskogar och andra skogar med höga naturvärden försvinner så går det inte att bevara ett levande skogslandskap i Sverige, så står det i uppropet "Skydda Sveriges Gammelskog" som den ideella naturvårdsorganisationen Skydda Skogen tagit initiativet till och som hittills cirka 140 forskare skrivit på.

– I första hand måste man få stop på avverkningar på de skogar med höga naturvärden som finns kvar, för det finns väldigt lite skogar kvar av den typen, säger Bengt Gunnar Jonsson, forskare på Mittuniversitetet.

– Den forskning som har gjorts visar att även om man skyddar allt det, så räcker det inte för att klara den biologiska mångfalden.

Vad innebär höga naturvärden?

– Det innebär att skogen ska vara gammal, att det ska vara träd av olika åldrar, det finns döda träd som är en viktigt livsmiljö för vissa arter, säger Bengt Gunnar Jonsson.

Budskap till politikerna
I dag, den 10 mars hålls en offentlig presskonferens, och i samband med det lämnar organisationen över budskapet till politikerna. Den ideella naturvårdsorganisationen Skydda skogen har tagit initiativet, sedan har organisationen kontaktat forskarSverige och bett att forskarna skall skriva på. Runt 140 personer har skrivit på, många av dem forskare, men även andra engagerade personer.

– Det är ju så att en stor del växter och djur som vi har i skogen är beroende av träden.

Vad skulle hända om skogarna skulle försvinna helt?

– Vi har ju närmare 2000 arter som är rödlistade, dvs att de inte säkert att dom finns kvar i dom svenska skogarna på sikt och jag tror att ett stort antal av dom kommer att försvinna om vi inte lyckas rädda de här kvarvarande skogsrestarna.

Nu har man startat det här uppropet, vad händer sen?

– Sen händer förhoppningsvis att politikerna lyssnar på forskarna och den ideella miljörörelsen och bedriver en politik som gör att vi klarar våra nationella miljömål.

– Det kommer att vara en offentlig presskonferens den 10 mars, i samband med det lämnar man över budskapet till politikerna.

Det finns stategiska skäl till presskonferensen, enligt Bengt Gunnar Jonsson. En miljöproposition kommer i slutet av mars när politiken kring de här frågorna tas upp, sen är frågan aktuell i och med att det är valår.

Reporter Therés Ulander
theres.ulander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista