Umeå

"Nobina försöker tysta kritiker"

Bussföretaget Nobina vill tysta kritiska röster, det säger Vänsterpartiets gruppledare Tamara Spiric i Umeå. Anna Klebe Nobinas operative chef besökte i fredags Umeå för ett möte med politiker från Vänsterpartiet.

Syftet med mötet var enligt Tamara Spriric att tysta kritik som framförts mot företaget:

– Det som blev allt mer uppenbart under det här mötet var ju att huvudsyftet med mötet var just att på ett rätt tydligt sätt inte ska stötta de förare som framfört kritik i media. Man vill helt enkelt att vi ska vara tysta, säger Tamara Spiric.

Vänsterpartiet har i olika sammanhang öppet kritiserat Nobina och hur stadstrafiken i Umeå fungerat. Kritiken under senare tid har handlat om är hur anställda med kritiska åsikter behandlats inom företaget. Bland annat har förare i olika sammanhang uttryckt oro över hur den lokala ledningen delat ut varningar. Inom stadstrafiken i Umeå har sju varningar delats ut och enligt förare så har varningarna delats ut godtyckligt.

 Men Nobinas operative chef Anna Klebe från huvudkontoret i Stockholm anser inte att mötet i fredags hölls för att tysta kritiska röster:

– Det får stå för Tamara. Jag uppfattade det inte så. Jag bjöd in till en dialog och jag har inte möjlighet att tysta någon. Jag ville beskriva hur vi ser på saken och vi känner inte igen oss i den bild som har beskrivits, säger Anna Klebe.

Men kan man vara öppet kritisk och ha en avvikande åsikt inom Nobina?

– Ja det kan man absolut ha. Det man behöver göra är att man behöver föra en dialog, med oss. Om vi inte får veta saker och det kommer via andra vägar är det svårt för oss att göra något åt det.

Det är helt OK att framföra åsikter enligt Anna Klebe men Tamara Spiric är inte så säker på det och mötet med Nobinas ledning har inte fått Vänsterpartiet att bli mindre kritiska:

– Nej vi har absolut inga sådana planer. Jag har inte fått någon annan uppfattning än att det är en ganska hård ledning som styr ganska hårt, vilket jag inte tycker är särskilt bra, säger Tamara Spiric.

Reporter Inga Korsbäck Sveriges Radio Västerbotten.

inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista