Vännäsborna bäst på att skänka pantpengar

Vännäsborna är bäst i länet på att skänka pantpengar till bistånd i COOP:s butiker. Nästan tre procent har tryckt på den gula Biståndsknappen på pantautomaterna i Coop-butikerna.

Pengarna går till biståndsorganisationerna Kooperation Utan Gränser och Vi-skogen. Som ger hjälp till självhjälp med långsiktigt bistånd till fattiga jordbrukarfamiljer.

Sammanlagt inbringade Biståndsknappen över 6,5 miljoner kronor under 2009.

 Bäst i Sverige på att skänka panten till bistånd är man i Lidingö stad. För varje hundralapp i pant skänker konsumenterna på Lidingö hela 8 kronor och 10 öre till bistånd.

Om man överallt i Sverige var lika generös som på Lidingö skulle den summan stiga till nästan 21 miljoner kronor.

– Vi hoppas förstås på att man i hela Västerbottens län ska bli ännu bättre på att dela med sig av pantpengarna. Oftast är det små summor för den som pantar, men som kan göra stor nytta för en fattig familj, säger Maria Torstensson, insamlingsledare på Kooperation Utan Gränser.

– Biståndsknappen gör det möjligt att skänka på ett snabbt och enkelt sätt, säger AnnMari Naeve, insamlingsansvarig på Vi-skogen.

Burkar blir till frön

Biståndsknappen började installeras på pantautomaterna hos Coop under hösten 2004. I dag finns den i över 570 butiker. Tre kronor som skänks av pantpengarna räcker till papayafrön för 10 fruktträd i östra Afrika. Trettio kronor ger en jordbrukarfamilj i Kenya plantor för sötpotatis, som klarar torkan bättre än den traditionella majsodlingen. Och dessutom en kurs i hur man odlar sötpotatisen.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista