Foto: Nisse Schmidt/Scanpix
Storslalom

Ingen pallplats i damernas storslalom

Uppdaterad 17:20

Det blev en sjätte plats för Maria Pietilä Holmner i alpina världscupens sista storslalomtävling för säsongen. För Anja Pärson blev det en 13:e plats.

Maria Pietilä Holmner slutade sexa i världscupfinalen i storslalom. Hon slutade även sexa i storslalomcupen.
– Resultatet summerade säsongen väldigt bra. Och i dag är jag väldigt nöjd med sjätteplatsen, jag är stolt att jag hängde med så bra trots att det var så flackt, säger hon till TT.

Slovenskan Tina Maze vann, tre hundradelar före tyskan Kathrin Hölzl, som säkrade storslalomtiteln. Maria Riesch, Tyskland, kom trea och närmade sig därmed världscupledande amerikanskan Lindsey Vonn, som har 165 poängs försprång med 200 poäng kvar att tävla om.

Vonn föll i första åket. Hon kunde ta sig nerför backen på skidor, men fördes ändå till sjukhus för undersökning.
– Jag kommer att åka i morgon. Jag backar inte ur det här och jag är van att slåss emot smärta, låter Vonn meddela senare under torsdagseftrmiddagen.

Anja Pärson förstörde chanserna till ett bra resultat genom sitt långsamma förstaåk (21:a). Hon åkte bättre i det andra, hade sjunde bästa tid, och slutade på 13:e plats.
– Det var ett bra åk, jag lutade in knäna lite mer så att det inte skulle bli för aggressivt, säger hon.

Hon hittade storslalomformen strax före OS, då hon kom trea i Maribor. Men kraschen i störtloppet i OS, då hon fick en benskada, förstörde chanserna i storslalomtävlingen. Och så mycket mer storslalomträning har det inte blivit för Pärson sedan dess.
– Den senaste bra träningen fick jag på förlägret inför OS, i januari, säger hon.

Maria Pietilä Holmner kan blicka tillbaka på en väldigt jämn storslalomsäsong med resultaten 5-4-7-9-15-7-6.
– Jag har åkt lite fart den här säsongen för att lära mig hitta mina gränser. I dag var jag tvungen att åka på gränsen, eftersom det var en sån flack backe, och det behöver jag träna mycket mer på, säger hon.
– Jag får kanske hänga med Hans (Olsson, pojkvännen och alpine fartåkaren) på fartträning i vår.

Hon säger att hon till nästa säsong kommer att åka fler tävlingar i super-G.
– Jag blir tuffare i huvudet när jag åker super-G.

Ingela Ahlberg/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".