SAIK får betala driftskostnader själv

Skellefteå AIK vill att Skellefteå kommun ska stå för alla driftskostnader vid bygget av en ny träningshall. Men det blev ett nej på det förslaget av fritidsnämnden, som anser att det inte finns pengar.

Det var i fjol som planerna på en ny liten ishall kom till, eftersom bollhallen byggdes på platsen för den konstfrusna uterinken på Norrvalla. Det finns avsatt 7 miljoner till en konstfrusen rink.

– Det är en kostnadsfråga naturligtvis. Vi har ett sparbeting på 19,5 miljoner de kommande åren och det här skulle göra att vi skulle minska intäkterna med ungefär en miljon, säger Leif Öberg, socialdemokrat och ordförande i fritidsnämnden.

Personalminskningar kan bli aktuellt
Att fritidsnämnden fritidsnämnden ska ta hela driftskostnaden är inget alternativ, när nämnden ska spara uppemot 25 miljoner kronor kommande åren.

Fritidschefen Leif Gustafsson säger att det inte är omöjligt att det kan bli permitteringar. Det väntas heller inte några stora pensionsavgångar som skulle minskat personalstyrkan och kostnaderna.

– Vi har så många arbetsplatser där ute att det sparas en miljon här och en miljon där och det räcker inte säger han.

Går igen vilka behov som finns
Nu ska varje verksamhet gås igenom, för att se vad som verkligen behövs för framtiden. Även frågan om ifall en rink behövs, och ifall den behöver ha tak, ska ses över.

– Det är innan naturisarna kommer som vi har ett tryck. Men efter naturisarna kommit är det egentligen inget tryck, då finns det tider i hallarna.

Så egentligen är det onödigt att göra en sån här hall?

– Naturligtvis tycker ungdomarna att det är roligare att träna inne än ute... så ja, vi får se vad AIK säger, svarar Leif Öberg, socialdemokrat och ordförande i fritidsnämnden.

Reporter Åza Meijer
aza.meijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".