Västerbottens läns landsting

Landstingsråd kan få 10.000 mer i månaden

Landstingsstyrelsen föreslog på sitt möte idag en kraftig höjdning av arvodena till landstingsråden politikerna i landstinget nästa år. Enligt Vänsterpartiet innebär det nya förslaget en ökad inkomst med upp till 10.000 kronor i månaden för de tre landstingsråden.

Det här väcker kritik från vänsterpartisten Gunilla Hegardt som tycker det är olämpligt att höja ersättningarna så mycket särskilt när landstinget har tuffa sparkrav och en svår ekonomisk situation.

Om den föreslagna höjningen för landstingsrådens arvoden skulle gå igenom innebär det en höjning med mellan 12 och 20 procent, enligt vänsterpartisten Gunilla Hegardt. 

Enligt landstingsråden själva ligger deras arvoden lågt jämfört med andra landsting och chefstjänsteman. Landstingsråden ska också få fler arbetsuppgifter. Deras ersättning idag ligger på mellan 53 000 och 63 000 kronor i månaden.

Hur det slutligen blir med arvodena till landstingsråden ska landstingsfullmäktige bestämma den 23 mars.

Anna Burén
anna.m.buren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista