Avtalsrörelsen tar fart

Att det är tufft på arbetsmarknaden och i ekonomin i landet märks också i den stora avtalsrörelsen som pågår nu. Om cirka tre veckor går avtalen ut för omkring två miljoner anställda. Som vanligt är industrin först ut i lönerörelsen, och det avtalet brukar sedan bli lite av ett riktmärke för de övriga branscherna. Det senaste medlarbudet, som båda parter sagt nej till, handlar om löneökningar på två procent i ett avtal på 18 månader.

Det är tre veckor kvar tills löneavtalen för cirka två miljoner anställda löper ut. Därför brådskar det nu för industrin, som alla är överens om bör skriva på först. Annars hotar LO med strejk mot påskhandeln.

Enligt ursprungsplanen var det tänkt att medlarna i industrins förhandlingar, de så kallade opartiska ordförandena, skulle komma med ett nytt bud på torsdagen. Så blev det inte och det är fortfarande oklart när nästa bud kommer, men parterna är beredda på en ny helg i de slutna förhandlingsrummen.

Men en sak står klar efter förra helgens medlarrunda: Industrins arbetsgivare har släppt kravet på noll i löneökningar i de centrala avtalen. Det gemensamma utspelet i de nekande svaren på lönebudet var att arbetsgivarna kan tänka sig två-procentiga löneökningar på 18 månader, där det mesta i sådana fall betalas ut 2011.

Det kan jämföras med fackens ursprungliga krav på 2,6 procent på tolv månader. Inga milsvida avstånd längre, alltså.

Däremot återstår bemanningsfrågan. Facken är benhårda på att bemanningsföretag inte ska få användas som en rundning av återanställningsrätten i lagen om anställningsskydd (las). Men det "fackliga vetot" kan arbetsgivarna inte köpa.

/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista