Vad är ett rimligt politikerarvode?

Landstingsstyrelsen vill höja arvodena för de som sitter i landstingsstyrelsen och arbetsutskottet. Ett argument är att politikerna får mer att göra, ett annat att de ligger lågt i förhållande till andra landstingspolitiker. Enligt tidningen , som jämfört arvodena för styrelseordföranden i landsting och kommuner 2009, ligger Västerbottens läns landsting på plats 17 av 20.

Landstingråden har idag mellan 53.000 och 63.000 kronor i ersättning varje månad. Ett exempel på den föreslagna höjningen: Olle Edblom, centerpartist, skulle enligt förslaget få sitt arvode höjt från 53.000 till 60.000. En höjning på 7.000 kronor eller drygt 13 procent.

Landstingsstyrelsen vill också att skillnaden mellan chefstjänstemän och politiker ska minska. I dag finns det chefer som tjänar dubbelt så mycket som landstingsstyrelsens ordförande, Levi Bergström, som har 63.000 i arvode.

I arvodena ovan kan det ingå ersättning för flera uppdrag, medan listan från tidningen Dagens samhälle visar arvodena endast för att vara styrelseordförande i landsting eller kommun.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".