Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kraftigt höjda arvoden till landstingpolitiker

Publicerat fredag 12 mars 2010 kl 05.50
1 av 2
Efterträdaren till landstingsrådet Levi Bergström (S) föreslås få 10 000 kronor mer i månadslön.
2 av 2
Foto: Tommy Engman/SR.

Ledande landstingspolitiker i länet får mer att göra nästa mandatperiod och därför ska de ha mer betalt, det tycker landstingsstyrelsen som vill höja arvodena för de som sitter i landstingsstyrelsen och arbetsutskottet.

Oppositionens landstingsråd Olle Edbloms (C) arvode skulle nästa mandatperiod bli 60 000 tusen kronor i månaden, sju tusen kronor mer än idag.

Höjningen motiveras med att nämnden som den för regional utveckling läggs ner och att landstingstyrelsen och arbetsutskottet får ta över ansvaret för fler viktiga frågor, det säger det avgående Socialdemokratiska landstingsrådet Levi Bergström som har 63 000 kronor i månaden i arvode i dag.

Den totala ramen för politikernas arvoden ökar inte det säger de båda landstingsråden. Höjningen bekostas av att det totalt sett blir färre ledamöter, både ordinarie som ersättare.

Landstingspolitikerna i Västerbottens län har lägre arvoden än många andra politiker i landet och det för landstingsstyrelsen också fram som ett skäl till att arvodena bör höjas.

Det är också viktigt att löneskillnaden mellan höga politiker och höga tjänstemän minskar. Idag är löneskillnaden orimligt hög, säger Olle Edblom.

Vänsterpartiet reserverade sig och var emot höjningen. Det är landstingsfullmäktige som fattar det slutgiltiga beslutet om arvodena ska höjas.

 Inga Korsbäck
inga.korsback@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".