Västerbottens läns landsting

Facket kritiskt till arvodeshöjning

Landstingspolitkernas förslag till höjt arvode har väckt starka känslor. Kring 12 procent föreslås landstingsrådens arvoden att höjas. Liselotte Hjelte, vice ordförande i Vårdförbundet, tycker att det är osmakligt med tanke på de besparingar som ska göras i landstinget.

Landstingsstyrelsens förslag till höjda arvoden väckt ont blod hos många. Även Vårdförbundet är skarpt kritiska till förslaget.
– Med tanke på att arbetsgivarna går ut med ett nollavtal till alla som befinner sig i avtalsrörelser så rimmar det lite dåligt med att man ska höja politikernas ersättning med 12 procent, säger Liselotte Hjelte, vice ordförande i Vårdförbundet.

Även på P4 västerbottens hemsida har reaktionerna varit många. De flesta besökarna anser att landstingsstyrelsen inte ska ha någon höjning eller samma höjning som löntagarna erbjudits. Enligt landstingstyrelsens förslag så blir det en höjning på omkring 10 000 kronor i månaden för landstingsrådet som har högst arvode.

Oförändrad kostnad kunde varit en besparing
Den totala kostnaden som landstinget måste betala i arvoden kommer däremot att vara oförändrad. För samtidigt som landstingstyrelsen får fler uppgifter och ansvar, så försvinner 8 ordinarie ledamöter och 22 ersättare i den nya politiska organisationen, ledamöter som annars skulle haft rätt till arvode. Så den faktiska kostnaden är densamma.

– Vi har ganska många miljoner som skall sparas under framförallt 2011 och 2012, jag tycker pengarna som går att spara på arvoden borde läggas på att minska besparingarna i kärnverksamheten, säger Liselotte Hjelte, vice ordförande i Vårdförbundet.

Reporter Robert Lundgren
robert.lundgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".