UMEÅ

Första domen efter rånvågen

Efter vågen av rån mot butiker och snabbmatsrestauranger i Umeå döms idag tre unga män i för rånet mot spelbutiken Bubblan i slutet av januari.

När man läser domen ser man tydligt att de tre unga männen 17, 18 och 22 år gamla på olika sätt lever i socialt utsatta situationer.

Två av dem är trots sin unga ålder redan tidigare dömda för olika brott. En beskrivs leva en kriminell livsstil utan sysselsättning och inkomst en annan vistas i familjehem eftersom han har en otrygg hemsituation.

Och det var på kvällen den 20 januari som de tre unga männen rånade Bubblan maskerade med halsdukar och mössor.

Det var bara en ensam anställd som jobbade den kvällen. Killarna fick med sig cigaretter och minst 17 000 kronor i kontanter men greps av polis en knapp timme senare efter att den anställde följt efter dem.

22-åringen får det hårdaste straffet och döms till fängelse i ett år och åtta månader för rånet och också för olaga hot och misshandel.

18-åringen döms till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan för rånet och sjuttonåringen till ungdomsvård och ungdomstjänst för rånet och flera andra brott.

Den man som jobbade i butiken den där kvällen och som blev hotad med en hammare och fick ta sig ut bakvägen han vittnar i domen om hur butiken är som ett andra hem för honom men att det inte varit lika roligt att jobba efter rånet.

Han får 13 500 kronor i skadestånd för kränkning, sveda och värk.

Anna Burén
anna.m.buren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista