umeå

65 har skadat sig utanför NUS

Fallolyckor inom sjukhusområdet i Umeå har kartlagts av olycksanalysgruppen vid Akut- och katastrofmedicinskt centrum. Under en fyraårsperiod skadades 65 personer vid fall- och halkolyckor utanför universitetssjukhuset.

– Oftast handlar det om personer som halkar vintertid och de skador de ådrar sig, till exempel frakturskador på underarmen, är väldigt kostsamma, säger Per-Olof Bylund, forskare vid Akut- och katastrofmedicinskt centrum, som har gjort kartläggningen.
Olycksanalysgruppen vid Akut- och katastrofmedicinskt centrum har fått indikationer på att många ramlar och skadar sig utanför sjukuset. Nu har man gjort en sammanställning byggd på de rapporter som de skadade personerna har fyllt i under besöket på akutmottagningen. Kartläggningen visar att under perioden 2005-2008 skadades 65 personer vid fall- och halkolyckor utanför sjukhuset.

Nästan tre av fyra olyckor inträffade under vinterhalvåret och då handlar det främst om att man har halkat på snö eller is.
– Man försöker ta emot sig med handen och så bryter man handleden, och det drabbar vanligtvis kvinnor runt femtio och äldre.
Kartläggningen har presenterats för landstingets fastighetsförvaltning som ska kontakta företaget som sköter markanläggningarna runt sjukhuset för att se om man kan förbättra halkbekämpningen.
– Sedan gäller det också att man själv tar ett ansvar och använder broddar, säger Per-Olof Bylund.

Peter Öberg
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista