Viktor Hedström och Erik Wahlberg som deltar i mellansteget i Skellefteå. Foto Åza Meijer/SR Västerbotten.
Skellefteå

Särskoleelver får hjälp att hitta arbete

Ungdomar som genomgått gymnasiesärskolans program får, genom det så kallade Mellansteget, hjälp med att hitta rätt arbete eller sysselsättning. Mellansteget finns i någon form på flera håll i landet, men i Skellefteå är det på försök.

Projektledaren Margareta Larsson beskriver Mellansteget som en träning för vuxenlivet och arbetslivet.

 Någon form av mellansteg finns på många håll i landet och i Skellefteå Samarbetar kommunen med arbetsförmedling och försäkringskassa för att hjälpa, till exempel Viktor Hedström att hitta rätt jobb eller sysselsättning.

Under tio månader så får ungdomarna åka på studiebesök och erhåller en teoretisk och praktisk vidareutbildning. Fyra miljoner finns i kassan för de tre försöksåren. Men alla som samarbetar i Mellansteget idag är positiva. Lena Nyström på handikappavdelningen bland annat, hon beskriver verksamheten som ett sätt för ungdomarna att hamna rätt och utvecklas. Även Arbetsförmedlingen ställer sig bakom projektet.

Reporter Åza Meijer.

aza.meijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".