Umeå

Minervaskolan struntar i anmälningar

Personliga angrepp, olagliga beslut och oförskämdhet mot elever, föräldrar och myndigheter är ett mönster som återkommer under flera år på Minervaskolan i Umeå.

"Yrkeskverulanter och rättshaverister lägger vi ingen möda på." är ett exempel på hur förre rektorn och VD:n för Minervaskolan i Umeå beskriver föräldrar som anmält skolan till Skolverket.

Och skolmyndigheterna återkommer i flera beslut om samma sak - bristande stöd och kränkande behandling. Skolans omdömen handlar om föräldrar som kritiserat skolan. Det finns dokumenterat: Föräldrar har sparat brev och e-post sen 2003, de har begärt ut handlingar från Socialtjänsten i Umeå, från Skolverket och Skolinspektionen. P4 Västerbotten har läst dem.

Minervaskolan har blivit anmäld till Skolverket och Skolinspektionen många gånger, av olika föräldrar, och också fått kritik av skolmyndigheterna för brist på planer och åtgärder för att stödja elever med särskilda behov. P4 Västerbotten har träffat också andra föräldrar som inte anmält, men som har liknande upplevelser.

2005 kritiserade Skolverket Minervaskolan för att "inte ha uppfyllt författningarnas krav avseende rätten till särskilt stöd och arbetet med att förebygga och motverka alla former av kränkande behandling." Och verket skriver också:

"---Ansvaret för de flesta av de bestämda åtgärderna har lagts på barnets föräldrar (X och hans föräldrar). Skolan har inte klarlagt orsaken till elevens svårigheter." Så sent som i november förra året skrev Skolinspektionen att skolan "agerat i strid med lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever".

Minervaskolan lever inte upp till kraven

I beslutet från förra året konstateterar Skolinspektionen också att Minervaskolan "inte levt upp till författningens krav när det gäller att ge särskilt stöd."

Mer uppmärksammade fällningar har gällt skolans slöjförbud och att en elev avstängdes de sista två dagarna vid ett jullov.

Minervaskolan har inte velat medge brister i något enda fall. Skolledningen har däremot beskrivit föräldrarna som problem både för skolan och för de egna barnen. I skrivelser kritiserar skolan föräldrar och Skolverket:

Skolchefen Hans Jansson skriver t.ex att ett brev från Skolverket (2007-04-05 )

"Förstärker bara våra fördomar mot Skolverket som endast en femtekolonnare som undergräver skolornas auktoritet. Vi är inga anhängare av den humanistiska destruktivitet som ni underblåser. Skolverket bör läggas ner.

Alla barn vars föräldrar anmält Minervaskolan bytte skola.

Minervaskolans skolchef och VD Hans Jansson har fått tillfälle att kommentera, men har avböjt en intervju. "Vi tänker inte lägga krut på att få rätt", säger Jansson.

Tommy Engman
tommy.engman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista