Aluminiumburkar hotar djuren

Aluminiumburkar som kastas i naturen kan leda till en plågsam död för kött- och mjölkdjur. Burkarna följer med det skördade gräset genom jordbruksmaskinerna och förvandlas till vassa skärvor i fodret. Nu tas problemet upp på LRF Västerbotten regionstämma den 24 mars i Lycksele. 

LRFs regionstyrelse anser att den mest framkomliga vägen att få bukt med problemet är genom opinionsbildning.

Styrelsen föreslår bland annat att länets skoterorganisationer bör få information om vad nedskräpning innebär i djurlidande, och inkomstbortfall för bonden.

2000 djur drabbade av "vasst"

Det finns ingen exakt siffra för hur många djur som drabbas av just aluminium, men under 2006-2007 rapporterades drygt 2 200 kor med symtomen "vasst" i Sverige.

Aluminium är en metall som är svår att upptäcka hos djuren och försöka avlägsna, då metoden med magnet som drar till sig vassa metallföremål inte fungerar, eftersom aluminium inte är magnetiskt.

Motionen kommer att behandlas på LRFs regionstämma som samlar cirka 100 förtroendevalda från länet, och är LRF Västerbottens högsta beslutande organ Stämman hålls i år i Lycksele, den 24 mars. Sammanlagt har elva motioner inkommit, med ämnen som rör allt från bristen på barnomsorg på obekväm arbetstid, till ökad information om allemansrätt för skolelever.

Vid årets regionstämma medverkar även LRFs förbundsordförande Lars-Göran Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista