Rättegången efter Kalixrånet inledd

I Umeå inleddes i dag rättegången mot fyra män efter rånet mot en bank i Kalix. Vid rånet hotades personalen till livet och rånarna får med sig drygt tre miljoner kronor. De fyra åtalade nekar till brott.
Två stockholmare står åtalade för grovt rån. En Kalixbo och en man som flyttat från Kalix till Umeå åtalas för medhjälp. Enligt åklagaren började förberedelserna i september med lån av lägenhet och resor till Kalix. Det var tidigt på morgonen den 13:e oktober som banken rånades. Två män bryter sig in i personalingången, är mycket aggressiva och hotar vid upprepade tillfällen att skjuta personalen om de inte gör som de säger. Drygt tre miljoner kronor får rånarna med sig, varav det mesta hittats. Det återstår 170.000 kronor som ännu inte återfunnits. Enligt åklagaren har de två männen tagit sig till en lägenhet i Kalix och hållit sig gömda där. Umebon har sedan kört med bytet ner till Umeå där han gömt det i sin lägenhet. Sedan får han ett samtal och åker tillbaka mot Kalix för att hämta de två männen. När han finns någonstans utanför Piteå får han besked att männen är gripna, och han vänder tillbaka till Umeå. Polisen har nu fått tag i hans telefonnummer, då åker umebon och gömmer sin del av bytet i en sopcontainer utanför en bensinstation. Därefter åker han till polishuset och blir så småningom häktad. De fyra tilltalade nekar till brott. Däremot erkänner umebon att han haft bytet i sin bil.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".