Vittnesförhör och bevisning i rätten

De tre anställda på banken beskrev i går hur de fruktade för sina liv. Förhör hölls också med de två som åtalats för själva rånet. Alla fyra åtalade nekar till brott.
I går inleddes en rättegång mot fyra män misstänkta för ett grovt rån mot Handelsbanken i Kalix den 13 oktober. Två stockholmare är åtalade för grovt rån. En kalixbo och en man som flyttat från Kalix till Umeå är åtalade för medhjälp. Under rättegången igår spelade åklagaren upp ett band från banken där personalen hotas: "Det är snart över. Tryck inte på någon knapp för då blir det inte över, då blir ditt liv över, det lovar jag", så säger en av rånarna. De tre anställda som vittnade i rättegången beskriver alla hur de fruktade för sina liv. Men vilka är då rånarna? Ja enligt åklagren var det två män från Stockholm. Det som talar för detta är att det fanns underkläder med DNA från de båda männen i väskan med bytet. I lägenheten där de båda greps fanns en lapp med summor som överenstämmer med innehålllet i serviceboxen. Lappen hade handavtryck från den ena mannen. På plastpåsen med pengarna i fanns dessutom ett fotavtryck av samme man, och dessutom en lapp med telefonnummer till de båda män som åtalats för medhjälp till rånet, en 28-årig kalixbo som numer bor i Umeå och en väktare i Kalix. De båda ska ha hjälpt till att fixa lägenhet och att transportera bort rånbytet och rånarkläderna. Alla fyra åtalade nekar till brott. När de två inblandade stockholmarna hördes var den äldre mycket knapphändig, men han sa att följt med sin kompis upp till Kalix från Stockholm eftersom denne var hotad av två män, men så mycket mer sa han inte. Den yngre var desto mer vältalig. Han började med att be sin kompis om ursäkt för att han blivit indragen och berättade att han fått order av två tungt kriminella män att hjälpa dem fixa en lägenhet i Kalix och också ordna en tidigare ostraffad chaufför som kunde köra dem efter rånet. Anledning var att han på Café Opera hånglat med en fd flickvän till en männen. Efter detta ska han hotats till livet och känt sig tvungen att ställa upp. Några namn ville han inte ge. "Jag sitter hellre fem år i fängelse oskyldigt dömd så att jag kan gå på gatorna igen", sa han. I dag fortsätter rättegången med förhör av Umebon och väktaren från Kalix. Åklagaren har begärt av rätten att de båda stockholmarna inte ska vara närvarande när umebon vittnar eftersom den ena stockholmaren under rättegången uppträtt hotfullt mot umebon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".