Flygstrejk kan drabba umeåresenärer

Om flygstrejken bryter ut kommer troligen de tidiga avgångarna mellan Umeå och Stockholm på fredags- och måndagsmornar att ställas in. Arbetet på Arlanda kommer i princip att stå stilla och därför blir trafik omöjlig.
I den första delen av strejken kommer flygtrafiken med Skyways att fungera i resten av länet. Det är bara SAS och SAS dotterbolag som tas ut i konflikten den 30:e januari.

I mitten på nästa vecka ska SAS lämna besked till passagerarna. Har man redan köpt en biljett som är icke ombokningsbar måste man kontakta biljettkontoret.

Det är fackförbundet Transports medlemmar som lastar och lossar plan som lägger ner arbetet mellan 5 och 10 på morgonen. Men eftersom lastning och lossning i såväl Umeå och Skellefteå som de kommunala flygplatserna sköts av personal inom annat avtalsområde kommer de inte att strejka.

Skyways inrikesflyg kommer att gå. Även om SAS äger 25 procent av Skyways, räknas det inte som ett dotterbolag, säger Lars Ingman på Skyways. Det är bara bolagets utrikesflyg som berörs i första skedet i strejken.

Från och med den 23 februari utvidgar Transport konflikten till en total arbetsnedläggelse bland alla sina cirka 3.300 medlemmar inom flyget. Då drabbas också övriga flygbolag av konflikten.