MORDET PÅ ERSBODA

Granne kritisk mot polisen

David som bor i en av grannlägenheterna till den lägenhet på Östra Ersboda där mordet skedde vittnar om att det varit bråk där under en längre tid.

Han säger till P4 Västerbotten att det har sprungit personer där med knivar och baseballträn och tycker att polisen kunde ha ingripit tidigare.

Men att mordet och misshandeln skulle handla om en konflikt mellan invandrare mot svenskar som en del rykten påstått tror han inte.

– Det är absolut inte invandrare mot svenskar, det kan jag säga direkt.

– Det här har varit på gång länge. Det har varit mycket misshandel tidigare också och för en månad sedan var det rättegång. Lägenhetsinnehavaren vittnade mot en person då, de var efter honom helt enkelt, säger David till P4 Västerbotten.

Precis efter ett nybyggt villaområde på Östra Ersboda i Umeå står några barackliknande byggnader som tidigare varit både student- och flyktingbostäder.

Att det en längre tid varit mycket stök och bråk i lägenheten vittnar flera grannar P4 Västerbotten pratar med om.

Gardinerna är förstås fördragna och dörren avspärrad med polistejp och det är inte många av de närboende som öppnar dörrarna när vi knackar på.

Men David vågar berätta om de tidigare oroligheterna i lägenheten.

– Det har varit väldigt mycket i den lägenheten. Det har kommit många anmälningar mot den här lägenheten från grannar, säger David.

– Det har sprungit folk här med tillhyggen, alltså knivar, baseballträn, tidigare. Jag vet att det har sprungit in folk i fel lägenheter också.

– Polisen kunde ha motverkat det här. De visste vad som hade hänt i och med att de fått så mycket anmälningar på det. Men de valde att inte göra någonting och se vad som har hänt.

– Det är inte deras fel men de kunde ha motverkat det, säger David.

Polisens presstalesman Jan Belander kommenterar kritiken fåordigt.

– Problemet för polisen är att vi kan inte vara överallt hela tiden. Vi jobbar med utryckningsverksamhet och i den mån vi hinner förebyggande, säger Jan Belander.

– Just på den här adressen kan jag inte kommentera om vi kan göra någon koppling till någon historik på adressen och det som hände igår kväll, säger Jan Belander, polisens presstalesman.

Filippa Armstrong
filippa.armstrong@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista