Norsjö

Utredningen förändrade inget - Norsjövallens skola läggs ner

Det blir en nedläggning av Norsjövallens skola, om kommunstyrelsen i Norsjö får igenom beslutet i fullmäktige. Efter protester mot nedläggningsplanerna skickades förslaget tillbaka för utredning, men någon förändring blir det inte. Kommunstyrelsen föreslår en nedläggning i höst.

– Det är klart att vi ser att det totala elevantalet och vi måste försöka samla våra resurser. Vi ser också att den kommunala ekonomin framöver ser ju inte så där jätteljus ut utan vi måste se över alla kostnader för att kunna hålla en ekonomi i balans, säger Mikael Lindfors, kommunstyrelsens socialdemokrata ordförande i Norsjö.

I december beslutade fullmäktige att Norsjövallens skola skulle läggas ner. Men efter det beslutet fick tjänstmännen i uppdrag att utreda en fortsatt verksamhet i Norsjövallen som F-2 eller F-3 skola och att hela förskoleverksamheten skulle flytta in i skollokalerna. Enligt Mikael Lindfors skulle det kosta 2,3 miljoner att bedriva en f-3 skola med de ombyggnationer som behöver göras.

Spel för galleriet
– Tråkigt, måste man väl säga, men inte helt oväntat. Det känns som att den här utredningen var ett spel för galleriet de gjorde, säger Minette Johansson, talesperson för föräldragruppen i Norsjövallen.

– Om skolan läggs ner för att de inte tycker att de har pengar för att driva den, och så gör de en utredning som dels kostar en hel del att göra, och så kommer de fram till att de ska göra ombyggnationer som blir ganska dyra, så det är klart att visst kändes det som att det lutade åt att de hursomhelst inte skulle fortsätta driva den, säger Minette Johansson.

Reporter Magnus Bergner
magnus.bergner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".