Utförsäkrad får några timmars hjälp av Af

Närmare 50 000 människor kommer att utförsäkras i år när deras dagar med sjukpenning eller tidsbegränsad sjukersättning har tagit slut. Annelis Hermansson i Tavelsjö är en av dem. Efter två månaders  har hon fått möten och stöd i åtta timmar.

Vi räknar på den hjälp hon fått i timmar under två månaders arbetslivsintroduktion; träff med arbetsförmedlare två gånger totalt två timmar, hembesök av arbetsterapeut en gång två timmar, och gruppsamtal hos arbetspsykolog tre gånger á en och en halv timme. Det blir totalt åtta timmar på två månader, fyra timmar i månaden.

– Jag trodde nog att man skulle ha något mer varje dag. Att vi skulle träffas varje dag och göra någonting, eller praktikplats eller något sådant. Trodde jag. För jag vet inte hur de ska kunna utvärdera det här, de här 90 dagarna, vad jag klarar och inte klarar av, säger Annelis Hermansson.

Kort varsel vid beslutet
Arbetslivsintroduktionen för de utförsäkrade trädde i kraft första januari i år. Beslutet togs så sent som i december och Arbetsförmedlingen fick uppdraget att ordna ett program för de utförsäkrade så sent som i augusti-september förra året, bara några månader innan de första knackade på dörren.

– Det känns som ändå ett litet hopp, men ändå är det så långt borta därför att det här är inte riktigt genomtänkt utan det här beslutas bara för att regeringen tyckte att vi inte var tillräckligt sjuka. Han har kränkt 50.000 människor, säger Annelis Hermansson.

Vem pratar du om då?

– Reinfeldt. En frisk människa kan aldrig förstå det man genomlever.

Konkurrerar med friska om jobben
Annelis tillhör den första kullen utförsäkrade, och under 2010 kommer 48.500 utförsäkras enligt den senaste prognosen från Försäkringskassan. Efter de tre månaderna med arbetslivsintroduktion finns det tre alternativ: antingen att delta i något annat program hos Arbetsförmedlingen, eller ansöka om en ny period i sjukförsäkringen, eller att man får ett jobb.

Men Annelis Hermansson funderar var de jobben finns, i konkurrens med andra arbetslösa som är helt friska. Vilka jobb ska plockas fram?

– De har ju som sagt nedmonterat alla de här lättare jobben som vi skulle klara av. Som egenföretagare, om jag skulle anställa någon så skulle jag vilja helst att de kommer varje dag. Och det tror jag de flesta arbetsgivare, de vill ha friska människor.

Reporter Agneta Johansson
agneta.johansson@sr.se

Fakta Arbetslivsintroduktion

  • Arbetslivsintroduktion under tre månader är en ny arbetsmarknadsåtgärd sedan 1 januari 2010. Den är individuellt anpassad och tar hänsyn till vad den utförsäkrade personen orkar med.
  • Efter de tre månaderna i Arbetslivsintroduktionen finns tre alternativ:
    1. Att ansöka om en ny period i sjukförsäkringen.
    2. Att ha fått någon typ av jobb, ofta anpassat efter personen.
    3. Att fortsätta i något annat av Arbetsförmedlingens arbetsmarknadspolitiska program.
  • Närmare 50 000 människor kommer att utförsäkras i år, då deras dagar med sjukpenning eller tidsbegränsad sjukersättning tagit slut.
  • Regeringen och Försäkringskassan räknar med att fyra av tio, eller 38% är så pass sjuka att de kan ansöka om en ny period i sjukförsäkringen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.