1 av 6
Arbetsförmedlingen Foto: Bertil Ericsson, Scanpix
2 av 6
3 av 6
4 av 6
5 av 6
6 av 6

Lång väg tillbaka för sjuka

Arbetsförmedlingen i Umeå har nu tagit emot omkring 200 personer som utförsäkrats från sjukförsäkringen sedan första januari. Men de flesta står långt ifrån arbetsmarknaden, det säger Arbetsförmedlaren Linda Lund i Umeå. Av de trettio hon följer har ingen fått jobb ännu.

– Alla har påbörjat en resa och de allra flesta upplever det som en stor utmaning, säger Linda Lund.

Träffar du också personer som du märker att de ska nog tillbaka till Försäkringskassan för de är inte friska nog?

– Ja, de personerna finns också, så är det, säger Linda Lund.

Varje vecka kommer omkring tio nya utförsäkrade till Arbetsförmedlingen i Umeå för att delta i Arbetslivsintroduktion i tre månader.

Och nu räknar både regeringen och Försäkringskassan med att fyra av tio är så pass sjuka att de sedan kommer att få gå tillbaka till Försäkringskassan och ansöka om en ny sjukperiod. Arbetsförmedlaren Linda Lund möter olika känslor hos de utförsäkrade.

– Det finns de som tycker det här har varit ett onödigt ont. Men det finns också de som tycker att trots att jag kanske inte är där just nu så har det varit värdefullt att få nya insikter och nya ögon på vad det är för stöd jag behöver fortsättningsvis, säger Linda Lund.

Efter Arbetslivsintroduktionen finns tre alternativ - att man har fått jobb - att man fortsätter som arbetssökande eller att man söker om en ny sjukperiod hos Försäkringskassan.

Henrietta Stein, chef på avdelningen rehabilitering till arbete på Arbetsförmedlingen centralt, räknar med en stor del kommer att bli kvar på Arbetsförmedlingen.

– Absoluta merparten hoppas vi går över till ett annat arbetsmarknadspolitiskt program på Arbetsförmedlingen.

Hur länge pågår det?

– Inskrivningen hos oss kan pågå hur länge som helst, det finns ingen bortre parantes, säger Henrietta Stein.

Så här tycker folk på stan om att sjukskrivna flyttas till Arbetsförmedlingen!

 David Sandén

- Det kan vara både bra och dåligt. Jag tror det finns många som egentligen skulle kunna jobba men som av bekvämlighetsskäl eller annat sjukskriver sig.

 Gun- Britt Johansson

- Jag tycker att de för det första måste de lyssna på de sjuka och på läkarna. Så att de som är sjuka får vara sjuka och de som är friska får jobba.

 Göran Olofsson

-Det är en katastrof och tragiskt för de här människorna. Är du sjuk ska du vara inom sjukvården. När de blir friska får de väl gå till Arbetsförmedlingen då.

 Xiomara Pastrana

- Det är vansinnigt tycker jag. Det kan hända att man inte alls är frisk och hamnar på Arbetsförmedlingen. Man måste ha tryggheten när man är sjuk att få den tid man behöver för att bli frisk.

 Rawaa al-Raheem

- Jag tycker det är ganska bra. De skickas åtminstone vidare någonstans.

Agneta Johansson
agneta.johansson@sr.se

Anna Burén
anna.m.buren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista