1 av 2
Ewa Bylin arbetar med patientsäkerhetsarbete inom landstinget. Foto: Inga Korsbäck/SR.
2 av 2
Sjukvården

Läkare sämst på hygien

För att höja patientsäkerheten ska landstinget göra fler inspektioner av hur vårdpersonalen följer hygienrutiner och klädregler. Minst fyra gånger om året ska egna mätningar göras. Resultatet efter den första mätningen i november visar att det slarvas, det säger Ewa Bylin som arbetar med patientsäkerhetsarbete inom landstinget.

– Vi såg ju det i resultatet att följsamheten inte är så god som den borde vara, vare sig till hygienrutinerna och klädreglerna. Dock är det bättre med klädsel än med hygienföljsamheten, säger Ewa Bylin.

För att inte patienter ska drabbas av infektioner som kan orsaka stort lidande så finns det tydliga rutiner för vårdpersonalen att följa. Vid patientkontakt ska vårdpersonalen bland annat bära sjukhuskläder, det ska vara kortärmat och inga smycken eller ringar är det som gäller.

Läkarna är sämst på hygien
Av de 490 observationer som gjordes på länets tre sjukhus i slutet av november förra året så var läkarna sämst och undersköterskorna bäst på att följa de regler som finns, det säger Ewa Bylin:

– Ja de är outstanding, så är det.

Det mest anmärkningsvärda i landstingets egen mätning i november är att det på operation och IVA slarvas med hygienen och då främst med att sprita händerna före patientkontakt:

– Det är just det här med att komma ihåg att sprita händerna före man träffar patienten som är ganska nytt. Spritning efter och handtvätt har funnits många år och där tror jag att man är mycket bättre. Men det här nya tänket att sprita före har vi inte hunnit med riktigt.

Hygienreglerna ska tas på allvar
Men när landstinget i mars gör en ny mätning av följsamheten av hygienrutiner och klädregler tror Västerbottens läns landstings chefsläkare Jan-Gunnar Sjödin att resultatet kommer att se bättre ut. Alla klinikchefer har fått ta del av den senaste mätningen och ansvariga inom sjukvården tar detta på allvar, enligt Jan-Gunnar Sjödin:

– Vi har gått ut beroende på de här siffrorna till de stora klinikernas företrädare och diskuterat det här. Ingen av dem som är företrädare för verksamheten finner annat än att vi måste intensifiera det här arbetet. Alla är överens om det, det finns ingen tvekan, säger Jan-Gunnar Sjödin.

Reporter Inga Korsbäck
inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista