-- Tåg till Storuman dröjer säger Maria Höglander VD Norrtåg. Foto Inga Korsbäck/SR
Storuman

Tåg till Storuman dröjer

Persontrafiken med tåg mellan Lycksele och Umeå startar nästa höst. Men att även Storuman ska få persontågtrafik till Umeå ligger betydligt längre bort. Först och främst behövs två tåg om man ska trafikera Storuman och till att börja med kommer det bara att finns ett tåg att tillgå.
– Men det är inte omöjligt att bygga ut trafiken till Storuman, säger Maria Höglander VD på Norrtåg.

Det skulle kosta mycket pengar och då måste det finnas många resenärer för att motivera ännu ett tåginköp. Men två tåg skulle innebära tätare turer och bättre förbindelser också från Umeå inåt landet. Det finns mycket erfarenheter från Syd- och Mellansverige om hur resor med regionaltåg fungerar.

Olle Tiderman som är trafikchef på Norrtåg säger att restiden från Storuman till Umeå blir för lång för arbetspendling och tvärbanan mellan Lycksele och Storuman skulle kräva stora förbättringar innan det går att köra i 140 med tåget som är tänkt för resten av banan. Så det talar emot Storumantåget.
– Men om det kommer ett persontåg till Storuman i framtiden är det naturligtvis ett bekvämt alternativ till bilen för Storumanborna, säger Maria Höglander.

Reporter Örjan Holmberg.
orjan.holmberg@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".