Umeå

Ändringar av skolverksamheten på Ersboda

Skolorna på både östra och västra Ersboda blir kvar, men verksamheten ska förändras. Det beslutade en majoritet av Umeås skolpolitiker i går.

Både Ersdungen och Östra Ersbodaskolan får elever från förskoleklass till och med årskurs 5. Ersängsskolan får elever från förskola till och med årskurs 9  och dessutom samlas träningsskolans alla årskurser där.

Paviljongerna på Ersdungen och Östra ersbodaskolan ska avvecklas och en av flyglarna på Östra ersbodaskolan lämnas, vilket innebär en besparing på 2 miljoner.

Moderaterna yrkade på ett förslag som innebär bland annat att Ersängsskolan bara har elever i årskurs 7 till 9.

Samtidigt slog nämnden fast att Sofiehemsskolan ska bli kvar och renoveras, och med det har man också besvarat Miljöpartiets motion om att besvara skolan. Ett medborgarförslag om att skolpolitikerna inte skulle ta besluten om eventuella skolnedläggningar fick tummen ner.

— Att lyfta den här typen av verksamhetsnära frågor till kommunfullmäktige är mycket olyckligt ur demokratiskt perspektiv och skulle dessutom försvåra att arbeta för en hållbar verksamhet utifrån budget och behov, säger Margareta Rönngren, ordförande i nämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".