Busstrafiken i centrala förhandlingar. Foto Peter Öberg/SR.
Umeå lokaltrafik

Centrala förhandling om bussuppsägning

På måndag 22 mars är det centrala förhandling om uppsagde bussföraren Rabih Ballout i Umeå. Facket Kommunal anser att uppsägningen är ogiltig. Men bussföretaget Nobina som kör stadstrafiken i Umeå står fast vid uppsägningen.

Inom kort väntas även besked från Nobina om vad som händer föraren Torbjörn Vendestad som varnats för bland annat olovlig frånvaro. Nobinas operative chef Anna Klebe vill inte uttala sig om vad som väntar förarna:

– Sådana här saker är ju reglerat och det har sin gång helt enkelt.

Men finns det någon möjlighet för dem att vara kvar i företaget även om det har varit turbulent?

– Alltså.....det får, det får, jag vill helst inte, faktiskt av omtanke om dem som är berörda diskutera individuella saker. De där delarna får ha sin gång helt enkelt, säger Anna Klebe.

Arbetsmiljön är inte vad den borde vara inom bussföretaget Nobina, det tycker facket Kommunal som begärt överläggningar med Nobina om arbetsmiljön lokalt.

Det var på ett extra medlemsmöte nyligen som förare förde fram kritik mot ledningen lokalt. Bland annat tycker förare att Nobina delat ut varningar godtyckligt och uppsägningen av Rabih Ballout är en bidragande orsak till oron inom Nobina. Uppsägningen ses bland annat av förare som ett sätt att tysta kritiker. Rabih Ballou var den förare som bland annat undertecknade ett Medborgarförslag våren 2009 om att utreda stadstrafiken i Umeå. Ett Medborgarförslag som 97 förare skrev på.

Anna Klebe bestrider att Nobina vill tysta kritiska röster och enligt henne är det tillåtet att framföra kritik. Men det har varit svårt att få kommentarer från berörda och från fackligt håll har man även avrått både Rabih Ballout och Torbjörn Vendestad att uttala sig i media.

Uttalat sig offentligt har däremot Vänsterpartiets gruppledare Tamara Spiric som kritiserat Nobinas agerande i Umeå. Uttalanden som fick Anna Klebe 5 mars att komma till Umeå för ett möte med Vänsterpartiet och Tamara Spiric.

Tamara Spiric står dock fast vid att Nobina tystar kritiker och för att anställda ska våga uttala sig utan att få problem, vill hon att kommunen vid upphandlingar ser till att det i avtal finns inskrivet att anställda i privata företag har rätt att uttala sig offentligt:

– I de som drivs av kommunen där har man fullständig öppenhet. Du har offentlighetsprincip, du har meddelarfrihet. Allt som gör att det blir transparant och vi kan veta vart våra skattepengar går, säger Tamara Spiric och fortsätter:

– Alltså de som ivrar för att vi ska privatisera, måste väl ändå värna om det demokratiska och öppenhet för medborgare, att veta vad det är för affärer våra skattepengar går till. Och hur företagen behandlar människor. Men idag är det inte så, säger Tamara Spiric.

De centrala tvisteförhandlingarna i Stockholm som berör uppsagde Rabih Ballout sköts av Susanne Gällhagen från Kommunals Förbundskontor och Lars-Eric Lidman ombudsman från Kommunal Västerbotten. Nobina företräds av BUA, bussarbetsgivarna.

De varningar som bussföraren Torbjörn Vendestad har fått vill Kommunal ta bort och man har begärt tolkningsföreträde som det heter. Enligt Kommunal har Nobina inte lämnat något besked om hur företaget ställer sig till det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista