Erik Johansson, fårbonde utanför Umeå. Foto Viktor Hariz/SR.
Umeå

Lammen instängda till slakt

Vart femte lamm som slaktas har hållits instängt hela livet visar en ny granskning från Ekot och Svenska Dagbladet.

Efterfrågan på lammkött i Sverige har fördubblats på tio år. Förhållandena lammen lever under har fått kritik från forskare som anser att lamm är anpassade för ett liv utomhus.

På en gård utanför Umeå föder Erik Johansson upp lamm. Hans gård är stor med norrländska mått mätt. Här finns 124 tackor och fram till idag har det hunnit födas 100 lamm. Tackorna står och ligger om varandra i halmen och lammen skuttar fram och tillbaka och klättrar över sina mammor.

Vissa av dem får bara leva i tre månader innan de slaktas, andra kan få bli upp emot sju månader. Och ju bättre dom har det, desto kortare får dom leva säger Erik Johansson.

– Ju bättre de har det desto fortare växer lammen, och när de är slaktmogna slaktas de. Själva idén med att ha får och lamm är ju att producera lammkött.

Det är här kritiken kommer in. Eftersom lammen slaktas så kort tid efter födseln hinner många av dem aldrig uppleva annat än vintern. Då kan man inte släppa ut dem på grönbete heller - inte i Sverige där det är snö och kallt stora delar av året. Men att det skulle vara ett problem håller Erik Johansson inte med om.

– Nu är det ju så att i Sverige vill vi ha färskt lammkött året om, och då är det bara så att de lamm som föds på vintern växer upp på vintern.

Men har producenten en skyldighet att ständigt möta en ökad efterfrågan?

– Jag tycker att vi ska ha ett globalt ansvar för att producera mat i Sverige. Att köpa in lamm från Nya Zeeland, köpa soja från Brasilien, köpa griskött från Danmark - det tycker jag är fel. Jag tycker att vi ska ta ansvar för att ha en produktion av livsmedel i Sverige för det har vi råd med, och det finns både åker och vatten i Sverige, säger Erik Johansson.

Reporter: Viktor Hariz
viktor.hariz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista