Flyktingar flyttas från Åsele

Omkring etthundra flyktingar måste flytta från Åsele eftersom kommunen har sagt upp hyresavtalet för ett tjugotal av Migrationsverkets lägenheter. 

– Vi kan inte vara kvar på en ort där kommunledningen inte vill ha oss kvar, säger Per-Erik Bjurholt, regionchef för Migrationsverket.

Den sista mars kommer därför omkring etthundra personer att lämna Åsele och flytta till Vilhelmina. Många av flyktingarna har bott i Åsele sedan december 2008. Åseles kommunalråd, Bert-Rune Dahlberg, säger att det inte handlar om att de inte vill ha flyktingar i kommunen.

– Det kan jag dementera. Vi vill ha flyktingar här, men vi kan inte ha flyktingar här på vilka villkor som helst, säger Bert-Rune Dahlberg.

Villkoret var att det måste finnas aktiviteter för flyktingarna annars ser Bert-Rune Dahlberg en risk att det restaurangbråk som uppstod när flyktingarna anlände till kommunen kan uppstå igen.

Fritidsaktiviteterna har hittills finansierats av ett EU-projekt och kommunen ville nu att Migrationsverket skulle stå för dem. Men det har inte Migrationsverket resurser till. Bert-Rune Dahlberg tycker det är tråkigt att de inte har kunnat hitta en lösning.

– Ja, det är inte bra, men jag kör inte en verksamhet som inte är kvalitetsmässigt bra.

Varför har Vilhelmina råd att ta emot flyktingar och inte Åsele?

– Det får väl de svara på. Jag tittar på den börs vi har idag och den tål inte det här, tyvärr, säger Bert-Rune Dahlberg, kommunalråd i Åsele.

Reporter Helena Forsgren Sveriges Radio Västerbotten.

helena.forsgren@sr.se