1 av 4
Lantbrukaren Bengt Olofsson intill de sylvassa knivbladen i silon. Foto Åza Meijer/SR.
2 av 4
Elkontakten som inte gick att dra ur Foto Åza Meijer/SR.
3 av 4
Bengt Olofsson vid sin mjölkningskarusell. Foto Åza Meijer/SR.
4 av 4
Kalven är ingen större riskfaktor på gården. Foto Åza Meijer/SR.
Ersmark

Bondförnuft ska förhindra olyckor

Ifjol omkom fyra barn och 12 vuxna på lantbruksgårdar i Sverige. För att förhindra att folk ska behöva sätta livet till på sina gårdar så har  Bengt Olofsson i Ersmark öppet hus idag på sin gård för lantbruksfamiljer.

 Det är genom projektet Säkert Bondförnuft som anordnas av LRF som han ska få vara ett avskräckande exempel. Lantbruksfamiljer ska få prova på att släcka en brand med handbrandsläckare och lära sig hjärt- och lungräddning. Målet med projektet är att halvera olyckorna inom jord- och skogsbruket fram till år 2013. Och att hälsa på i Ersmark är ett bra exempel. Han var nämligen själv nära döden då han låg i sin silo under sylvassa tallrikar med knivblad på och bara väntade på att tiden skulle gå:

– Jag har fått den känslan, att många vet om olyckan och här omkring har man gjort extrabrytare vet jag berättar Bengt Olofsson.

Det var för elva år sen som Bengt bara skulle fixa en grej inne i sin silo när olyckan var framme. Han hade glömt att slå av strömbrytaren innan han gick in i silon. Väl där hörde han hur fläkten startade och visste då att han hade 15 sekunder på sig att fatta ett beslut som innebar liv eller död. Tre vägar fanns att ta.

En av dem var att kasta sig ut i en av luckorna, men han såg snabbt att han var för lång för att rymmas. Höet stod högt upp i silon. Det andra var att klättra upp på tömmaren med risk för att halka ner. Det tredje alternativet, som han också valde, var att dra ut kontakten så att de tre armarna som tallrikarna är fästa på, aldrig skulle börja snurra. Men kontakten satt som berget och gick inte att dra ut.

Idag äter han värktabletter och orkar inte så mycket fysiskt, med säger sig ändå må gott:

– Jag är tacksam säger han till P4 Västerbotten.

Han tror att bland annat stressen som finns inom jordbruket kan vara en anledning till att olyckorna är framme. Det är stress i andra yrken också, men vi stressar också säger han. Sedan invaggas man i en falsk trygghet många gånger. Att djuren är svåra att styra är självklart, men allt det andra försöker man att ha koll på.

–  Däremot säger jag aldrig mer, Jag ska bara berättar Bengt. För maskinen är gjord för att hacka is, så det är inga problem att ta ihjäl en människa.

 

Reporter Åza Meijer.

aza.meijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".