Skellefteå

SAS betalar skadestånd för diskrimering av Romer

 SAS betalar 120 000 kr för diskriminering mot romsk familj i Skellefteå.  Detta efter en händelse i november 2007 då familjen var på väg hem från ett seminarium i Madrid på grund av överbokning i Frankurt missade de sista planet till Skellefteå från Arlanda. Personalen på SAS kundtjänst nekade familjen samma hjälp de gav till andra resenärer. Istället fick de höra saker som att:

"ni zigenare är ju alltid ute och reser runt, vem betalar era resor egentligen?".

– När vi gick till SAS kundtjänst blev vi ignorerade medan andra resenärer fick hjälp att boka om biljetter och få hotell, berättar Allan Schwartz, konsult och integrationsansvarig, Romska Delegationen.

Allan Schwartz lyckades till slut fånga kundtjänstmannens uppmärksamhet och frågade varför de inte fick hjälp. Mannen på kundtjänsten övergick då till öppna trakasserier.

– Han sa saker som att "/jag har sett er jävla zigenarsläkt och vet vad ni går för/" och "/ni zigenare är ju alltid ute och reser runt, vem betalar era resor egentligen?/", säger Allan Schwartz. Jag skrev ner samtalet direkt för att minnas det. Vi är tyvärr vana vid att få höra sådant trots att det är oacceptabelt.

Familjen fick spendera natten på flygplatsens bänkar både upprivna och kränkta. Dagen efter ursäktade den nya personalen på kundtjänsten gårdagens misstag och bokade om deras biljetter.

Familjen anmälde SAS för diskriminering, vilka genomförde en undersökning av det inträffade. SAS har bett familjen om ursäkt och kompenserat dem för deras obehag med 120 000 kr plus omkostnader.

– Det känns bra att SAS tar sitt ansvar och visar att diskriminering inte är acceptabel, säger Allan Schwartz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista